O nás a cideru
Potravinářství je pro mě přitažlivým odvětvím seberealizace skrze vytváření nových produktů. Už od začátku podnikání jsem věděl, že chci dělat čistý produkt bez chemie, z přírodních a pokud možno lokálních surovin. Důvodem, že se nakonec rozhodnu pro cider, byla atraktivnost tohoto pití a dostupnost surovin.
Cider První Prajzské je vyráběn z moštu jablek, hrušní či kdoulí. Tento mošt je přirozeně fermentován, dále odkalován a zraje v láhvích, kde získává svou perlivost. Do cideru nejsou přidávány žádné konzervanty ani umělá sladidla.
Více jak rok zrající cider je přirozeně suchý, osvěžující a na stole vždy vítaný.
Mým cílem je i nadále využívat místních surovin a vytvářet z nich produkt s přidanou hodnotou. Dále se zasadit o obnovu dožívajících alejí a zachování genofondu lokálních odrůd jabloní.
A proč jabloňový květ? Jednoduše proto, že jsem kvítko.. tedy předci byli Kvítkovi.
Největšího rozmachu vysazování alejí ovocných stromů zažily České země v baroku. Tyto liniové výsadby měly účel ochrany pro vojska, dále účel orientační ale také zásobovaly obyvatelstvo ovocem.
Hlučínsko nebylo výjimkou a takto zakořeněná tradice výsadeb podél cest se i dnes projevuje fragmenty dožívajících stromořadí.
Obnova ovocných stezek je tedy nasnadě ale co s jablky, když obyvatelstvo dnes preferuje krásné souměrné a vybarvené ovoce ze sadů?